Haber Detayı
28 Kasım 2017 - Salı 17:55 Bu haber 10527 kez okundu
 
Beyşehir Gölü Milli Parkı UDGP Değerlendirme Toplantısı
BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinde, Beyşehir Gölü Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Planı (UDGP) değerlendirme ve istişare toplantısı düzenlendi.
Güncel Haberi
Beyşehir Gölü Milli Parkı UDGP Değerlendirme Toplantısı

BEYŞEHİR -Beyşehir Gölü Milli Parkı’nın sürdürülebilir yönetimini sağlamak amacıyla  Beyşehir Gölü Milli Parkı İdare ve Ziyaretçi Tanıtım Merkezi’nde Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8.Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlattırılan “Beyşehir Gölü  Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Planı” değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

GELİŞİM PLANININ OLMAMASI NEDENİYLE BEYŞEHİR’E BAZI YATIRIMLAR YAPILAMIYOR

       Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun toplantıda yaptığı konuşmasında, Beyşehir Gölü Milli Parkı UDGP’nının hayata geçirilememesinden dolayı Beyşehir Gölü çevresindeki yerleşim merkezlerinde yaşadıkları sorun ve sıkıntılara değindi. Planın onaylanıp devreye girmemesi nedeniyle yaşadıkları süreç ve bürokratik engellere dikkat çeken ve bölgede birtakım projelerin de bu yüzden hayata geçirilemediğine vurgu yapan Özaltun, Beyşehir’in çeşitli dinamiklerinin olduğundan söz etti. Turizm, sanayi ve tarımsal konularda dönemlerinde daha iyi noktalarda olan bir Beyşehir için mücadele   verdiklerini anlatan Özaltun, özellikle turizm  yatırımlarının önündeki bürokratik engeller ve sorunlara dikkat çekti. Beyşehir Belediyesi ile bazı kurumların da Beyşehir’de hayata geçirmek istediği birtakım proje ve hizmetler olduğunun altını çizen Özaltun, uzun devreli gelişim planının olmaması nedeniyle bunların devreye konulamadığını anlattı. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı’nın da Beyşehir Gölü’nde yüzer yat limanı ve balıkçı barınağı yapma gibi projelerinin olduğundan bahseden Özaltun, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ise İzcilik Tesisleri’nin bulunduğu yerde hayata geçirmek istediği büyük bir projesi bulunduğunu hatırlattı.

          Bu projelerin hayata geçirilmesinde herhangi bir ödenek sorunu olmamasına rağmen, bürokratik engeller nedeniyle yapılamadığından yakınan Özaltun, “Bunların hepsini yapmak istiyorsunuz, para hazır, proje hazır, her şey hazır,  dönüyorsunuz bakıyorsunuz hizmeti yapmaya kalkıyorsunuz, ama yapamıyorsunuz. Tabi bu projeleri yaparken  kurumlardan görüş alma zorunluluğu da var. Bütün kurumlardan olumlu yazı  geliyor, ama milli parklardan şöyle bir yazı geliyor,  ‘uzun devreli gelişim planı  yapılamadığından  görüş verilememektedir’. Bunu biz anlıyoruz  ama vatandaşımız anlamıyor, vatandaşımıza anlatmakta güçlük çekiyoruz.”dedi.

        Koruma kullanma dengesi gözetilerek bu bölgede yaşayan insanların taleplerine de kulak verilmesi gerektiğine konuşmasında dikkati çeken Özaltun, Beyşehir’e yatırım yapmak isteyen yatırımcının da önünün açılması gerektiğini vurguladı. Konya’nın denizi olarak nitelendirdikleri Beyşehir Gölü çevresine yatırım yapmak için 35 farklı kurumdan görüş alınmak zorunda olduğunu belirten Özaltun, bunun da büyük zaman kaybı yaşattığına dikkat çekti. Beyşehir Gölü üzerinde Beyşehir Gölü Milli Parkı ve Kızıldağ Milli Parkı olmak üzere Türkiye’de tek olarak iki farklı mili park bulunduğunu da vurgulayan Özaltun, her iki sahada kuralların farklı işleyişi bulunduğunu belirterek, “Tabi biz şunu istemiyoruz, bunu hep söylüyorum,  Uzungöl gibi bir Beyşehir gölü istemiyoruz, Uzungöl işte gerçekten  son günlerde  medyaya yansıdı,  hepimiz biliyoruz,  zira  bizden 30-40 yıl sonra  bizim çocuklarımızın, torunlarımızın  bize kızmaları  bizi üzer, ama burada şunu da yapmamız gerekiyor;  Konya-Beyşehir, Beyşehir-Antalya yolunun tamamlanmasından ve hızlı trenden sonra burada bir insan sirkülasyonu olacak, bu insanların da  sosyal donatılara ihtiyacı olacak. Bunların yapılması da  kanunlar çerçevesinde kurumlardan  alacağımız olumlu görüşler çerçevesinde  olabilir, bu konuda da inşallah bu uzun devreli gelişim planının bize faydalı olacağı  kanaati içerisindeyim. Ben bu planla ilgili olarak ilgili kurumlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“BEYŞEHİR GÖLÜ’NÜN GELECEK KUŞAKLARA AKTARIMI İÇİN ETKİN BİR ÇEVRE POLİTİKASINA İHTİYAÇ VAR”

      Beyşehir Kaymakamı Yusuf Özdemir ise, Beyşehir Gölü’nün sürdürülebilir kullanımı ve gölün gelecek kuşaklara da aktarılması için etkin bir çevre politikasına ihtiyaç duyulduğu konusunun herkes tarafından kabul edilen bir gerçek olduğunu vurgulayarak, “Eğer çevre tahribatının önüne geçilmezse, bu gölün kullanımı gelecekte mutlaka son bulacaktır. Diğer taraftan, halkın talepleri de gözönüne alınarak bu uzun devreli gelişim planıyla birlikte bu gölün korunması zarureti de ortadadır.Bunun için halkın talepleri doğrultusunda plan içinde halkın yararlanmasını kolaylaştırıcı strateji ve politikaların yer alması gerektiğini de düşünüyoruz” diye konuştu.

         Toplantıda konuşan, Orman ve Su İşleri 8.Bölge Müdürü Mustafa Tuğrul Şahin ise 1993  yılında  Bakanlar Kurulu kararıyla milli park olarak  ilan edilen Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda o tarihten bu yana birtakım yönetim biçimleri ve gelgitler içerisinde bir süreç yaşandığına işaret etti.

        Milli Parklar Kanunu ve yönetmeliklerinin halk arasında konuşulduğu gibi acizane tabirle her şeyi yasaklayan bir kanun olmadığını vurgulayan Şahin, “Sadece ne yapacağımızı, ne yapmamız gerektiğini bilmemiz gereken ve bunlarla ilgili prosedürleri tamamlamamız gereken bir kanun. Biz eğer kendi ihtiyaçlarımızı ve orantılı ölçekte nasıl yapabileceğimiz ile ilgili kararları geliştirebiliyorsak hem bölgedeki ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz, hem de milli parkımızı en başta saydığımız ve sonra da izah ettiğimiz önemli özelliklerimizi ve değerlerimizi gelecek kuşaklara aktarabiliyoruz demektir. Bütün bileşke ve kaygı bu, plan da bu. İnşallah bu duygu ve düşüncelerle, arkadaşlarla beraber ve sizlerin görüşlerinizi aldığımız, almaya devam edeceğimiz ve en nihayetinde de sizlerin katkısını almadan nihayetlendirmeyeceğimiz bir planlama çalışmasının değerlendirme toplantısını yapmaya çalışıyoruz. İnşallah bu çalışma ya da bu süreç, hem ilçelerimiz, hem ilimiz hem ülkemiz için hayırlara vesile olur” dedi.

        Toplantıya, Beyşehir Kaymakamı Yusuf Özdemir, Hüyük Kaymakamı Emre Zeyrek, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Hüyük Belediye Başkan Yardımcısı Cüneyt Ülvan, Orman ve Su İşleri Konya 8.Bölge Müdürü Mustafa Tuğrul Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Şenol  ile ilgili kurumlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir, Gölü, Milli, Parkı, UDGP, Değerlendirme, Toplantısı,
Yorumlar
Haber Yazılımı