Haber Detayı
28 Aralık 2020 - Pazartesi 15:04 Bu haber 5096 kez okundu
 
Beyşehir Gölü temizleniyor
BEYŞEHİR - Konya Büyükşehir Belediyesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteğiyle Beyşehir Gölü'nde başlattığı hayalet ağların, göl dibinden çıkarılamamış ya da terk edilmiş balıkçı ağlarının tespiti ve temizleme çalışmaları sürdürülüyor.
Güncel Haberi
Beyşehir Gölü temizleniyor

BEYŞEHİR - Konya Büyükşehir Belediyesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteğiyle Beyşehir Gölü'nde başlattığı hayalet ağların, göl dibinden çıkarılamamış ya da terk edilmiş balıkçı ağlarının tespiti ve temizleme çalışmaları sürdürülüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan "Beyşehir Gölü'nde Hayalet Ağların Tespiti ve Temizlenmesi İş Birliği Protokolü" kapsamında çalışmaların ilk etabı gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalar kapsamında ekipler bugüne kadar gölden çıkartılan 470 adet ağ, farkındalık oluşturulması amacıyla "Beyşehir Gölü Temizleniyor" temasıyla göl kıyısında sergilendi.

Düzenlenen sergiye Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, Büyükşehir Belediyesi Sıfır Atık Dairesi Başkanı Yaşar Kahraman, Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hülya Şevik, Beyşehir Ak Parti İlçe Başkanı Recep Elkin ve vatandaşlar katıldı.

Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır gölde yapılan çalışmalardan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek şu açıklamalarda bulundu.

Başkan Bayındır, “Şuanda aramızda, Büyükşehir Belediyesi Sıfır Atık Dairesi Başkanı Yaşar Kahraman, Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hülya Şevik hanfendi bulunuyor. Beyşehir gölünün geçen yıl Çevre Bakanımız Murat Kurum’un ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’ın ortaklaşa protokolü ile Beyşehir gölünde 30 a varan temizliğin yapıldığını görmekten çok memnunuz. Beyşehir halkı ve şahsım adına memnuniyetimi ve teşekkürümü emeği geçen herkese iletmek istiyorum.

Buradan balıkla ekmeğini sağlayan avcılarımıza ricamız; izin zamanında av yapsınlar ve göle bir şey atmasınlar. Zira bizden sonraki nesillere bu eşsiz turkuaz rengindeki güneşin bile âşık olduğu Beyşehir Gölünü bırakmak hepimizin borcu olsun. Temizleme çalışmaları kapsamında bugüne kadar göle 683 dalış gerçekleştirildiğini anlatan, Başkanımız, proje kapsamında göldeki tüm hayalet ağların etaplar halinde temizleneceğini bildirdi.”

Kahraman, “Beyşehir Gölü'nü temizlemek ve temiz olarak koruyup yarınlara bırakacağız”

Büyükşehir Belediyesi Sıfır Atık Dairesi Başkanı Yaşar Kahraman, Beyşehir Gölü'nün tamamını kapsayacak şekilde, batimetri ve sığ sismik ölçümlerin yapıldığını, haritalanmasının tamamlandığını ve Beyşehir Gölü'nün tamamında hayalet ağların bulunduğu noktaların tespit edildiğini ifade etti.

Kahraman Açıklamasında, "Toplamda 2 bin 427 noktada hayalet ağ tespit edilmiş olup, bunların 470'si gölden çıkarılmıştır. Çalışmalar kış sezonu olduğu için önümüzdeki yıl yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile ortaklaşa yürütülecektir. Mevcut diğer ekolojik çalışmalar devam etmektedir. Beyşehir Gölü'nü temizlemek ve temiz olarak koruyarak yarınlara bırakmak adına öncelikle Beyşehir Gölü'nde su seviyesi tespit cihazları, analiz cihazları kurulmaktadır. Bunlar anlık olarak veri aktaracaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve ilgili kurumlarla ortaklaşa projeler geliştirerek su modelleme kotu belirlenecektir. Yine su kalitesine yönelik izleme istasyonları ile hava kalitesine yönelik hava kalitesi ölçüm cihazları kurulacaktır."

Hülya Şevik, Beyşehir Gölü Ülkemizin En Büyük İçme Suyu Kaynağı

Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hülya Şevik ise Beyşehir Gölü'nün Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynağı olduğunu anımsatarak şunları kaydetti; “Beyşehir gölü hem ülkemizin, hem ilimizin tatlı su kaynağı ve içme suyu kaynağı olarak kullanılıyor. Dolayısıyla gölün korunması ve korunarak kullanılmasıyla ilgili bir takım çalışmalar yapılması gerekiyor. Çok uzun yıllardır Beyşehir gölüyle ilgili hem kirliliğin tespiti hem de önlenmesi ve korunması amacıyla birçok çalışma yapıldı. Yapılan çalışmalar kapsamında somut olarak gördüğümüz gölden çıkan ağları tespit ettik. Bu projenin gerçekleştirilmesinde Sayın Bakanımızın talimatları doğrultusunda bakanlığımız ve büyükşehir belediye başkanlığımız arasında bir protokol imzalandı. Bu protokol kapsamında yürütücü olarak Büyükşehir Belediyesi ve bizler İl Müdürlüğü olarak destek verdik. Proje sonucunda hem ilimize hem ülkemize, gölümüzün korunarak kullanılması yönünde bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir, Gölü, temizleniyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı