Haber Detayı
14 Ekim 2014 - Salı 10:05 Bu haber 5152 kez okundu
 
Ceviz Rekoltesi Düşük, Fiyatlar Yüksek
BEYŞEHİR - Türkiye'nin birçok yöresinde ceviz üretiminde bu yıl yaşanan don olayları sonrasında fiyatlar ikiye katlandı.
Ekonomi Haberi
Ceviz Rekoltesi Düşük, Fiyatlar Yüksek

BEYŞEHİR - Konya'da, son yıllarda adını ceviz üretimi ile duyuran Hüyük ilçesinde ürün hasadı başlarken, Türkiye'nin birçok yöresinde ceviz üretiminde bu yıl yaşanan don olayları nedeniyle ortaya çıkan verim kaybına bağlı rekolte düşüşünün ürünün fiyatını ikiye katlanmasına yol açtığı belirtildi.
        Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, yaptığı açıklamada, Konya ve Isparta illerinin Akşehir, Hüyük, Yalvaç, Şarkikaraağaç ve Beyşehir ilçelerinde ceviz üretiminin son yıllarda giderek yaygınlaştığını söyledi. Bu coğrafyada yetişen ürünün Türkiye'nin en yağlı ve kaliteli olarak yetişen cevizi olduğunu vurgulayan Şahin, bundan dolayı üreticinin pazar sıkıntısı olmadığını dile getirdi.
         Bölgede son yıllarda iyi gelir getirmesi nedeniyle üreticinin ceviz bahçesi oluşturma konusunda adeta birbiriyle yarışır hale geldiğini anlatan Şahin, bunca yaşanan olumlu gelişmeye rağmen bu yıl gerek olumsuz iklim şartları, gerekse yaşanan don olaylarından dolayı özellikle düşük kotlu alanlarda bulunan ağaçlardaki üründe yüksek oranda verim kaybı yaşandığını söyledi. Yüksek kotlarda oluşturulan ve damlama sulama sistemiyle sulanan bahçelerde don yönünden herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını aktaran Şahin, "Buradaki bahçelerimiz esas ürüne daha ileriki yıllarda geçecek, onlar kurtardı. Ama aşağı kottaki cevizimizi maalesef üşüttük. Dolayısıyla bu yıl ceviz üreticisi için aslında bereketli olması gereken bir yılda maalesef hüsrana uğradık" dedi.
         Artık İngiltere'den bile yörede yetişen cevizlere talep gelmeye başladığını belirten Şahin, bölgedeki üretimin istenilen seviyede olmaması ve don kaybı nedeniyle bu talebe cevap veremediklerini söyledi. Son yıllarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile ortaklaşa yapılan çalışma ile yetiştirilen fidanlarda don olaylarından kaynaklanan üşümelerin önüne geçildiğini vurgulayan Şahin, "Anam babam dediğimiz tiplerin tamamına yakınını bu yıl üşüttük. Rekoltemiz çok düştü. Bu yıl, ceviz üreticimizin yılı olmadı" diye konuştu.
        Bölgede sonbahar mevsiminin gelmesi ile birlikte cevizin kabuğundan ayrıldığı dönemin yaşandığını ve hasadının başladığını da belirten Şahin, üreticinin bahçelerindeki ürünü ağaçların dallarını çırpmak suretiyle silkeleyerek hasat ettiğini bildirdi. Bölgede vatandaşın bu yüzden ürün toplama telaşında olduğunu aktaran Şahin, bölgede yaşanan verim kaybı sorununun birçok ilde de yaşandığı bilgisini aldıklarını, Türkiye'nin birçok yerinde yaşanan rekolte kaybı nedeniyle bu yıl gıda sektörünün en önemli ihtiyaç kalemi olan ceviz içinin fiyatının da ikiye katladığını dile getirdi.
        Bu konuda, marketlerde bir fiyat araştırması yaptıklarını belirten Şahin, bu yıl 20-30 lira aralığında olması gereken ceviz içinin 50 liranın üzerinde fiyatlara çıktığını gözlediklerini kaydetti. Şahin, bu yıl geçen yıla göre Hüyük ilçesinde üründen elde edecekleri rekoltenin yüzde 25'ler civarında olmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: BEYŞEHİR, , Türkiyenin, birçok, yöresinde, ceviz, üretiminde, yıl, yaşanan, don,
Yorumlar
Haber Yazılımı