Haber Detayı
02 Mart 2021 - Salı 11:08 Bu haber 6769 kez okundu
 
Çilek üreticilerinde orköy desteği sevinci
HÜYÜK - Hüyük'de, çiftçilere 2021 yılı orman köy (ORKÖY) projesi çerçevesinde "malç örtülü çilek yetiştiriciliği" desteği verilecek.
Ekonomi Haberi
Çilek üreticilerinde orköy desteği sevinci

HÜYÜK - Hüyük'de, çiftçilere 2021 yılı orman köy (ORKÖY) projesi çerçevesinde "malç örtülü çilek yetiştiriciliği" desteği verilecek.

Konya Orman Bölge Müdürlüğü ve Beyşehir Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Konya'da pilot bölge olarak seçilen Hüyük ilçesine bağlı Suludere Mahallesi'nde ikamet eden çilek üreticilerine orman köy projesi kapsamında "malç örtülü çilek yetiştiriciliği" desteği verilecek.

Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, Beyşehir Orman İşletme Müdür Yardımcısı Ramazan Sert, Konya Orman Bölge Müdürlüğü Orköy Şubesi'nden gelen görevliler, Hüyük Tarım İlçe ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş ve Suludere Mahallesi Muhtarı Mustafa Erdoğan'ın da katıldığı köy meydanındaki bilgilendirme toplantısında çiftçilerin desteğe olan ilgisi yoğun olunca kur'a çekimi gerçekleştirildi.

Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, toplantıda yaptığı konuşmada, Suludere Mahallesi'nin Türkiye'de ilk defa hayata geçirilen çilek desteklemesinden yararlanacağını vurgularken, yerleşim merkezinin geçtiğimiz yıl da hayvancılık desteğinden istifade ettiğini anımsatarak, "Ben sizler ve muhtarlığımız adına Orköy'den, Tarım ve Orman Bakanlığımızdan gelen mühendislerimize ve yetkililerimize teşekkür ediyor, minnet ve şükranlarımı sunuyorum" dedi.

ÇİĞDEM: "HAKKINI VERİYORSUNUZ ALDIĞINIZ DESTEKLERİN"

Devletin önümüzdeki yıl da bir başka destekle üreticinin karşısına çıkacağını aktaran Başkan Çiğdem, bu anlamda destekten yararlanacak olan Suludere Mahallesi sakinlerinin baştan beri çilek üretimi noktasında çok çalışkan olduğunu bildiğini belirterek, "Hakkını veriyorsunuz aldığınız kredilerin, desteklerin.Daha fazla destek sağlamak için de bizler de mücadele edeceğiz. Daha önce de söylediğim gibi hem burada hem diğer mahallelerimizde Orköy, ciddi bir destek sağlıyor, hatta orman köyü olmayan mahallerimiz de destekten yararlanabilmek için müracaatlarını yaptılar.

HÜYÜK'TEKİ DIŞ MAHALLELER "KIRSAL MAHALLE" OLMA YOLUNDA...

Bunun yanında, Belediye olarak dış mahallelerimizin kırsal mahalle ilan edilebilmesi için de bir çalışma yapıyoruz. Biz bütün dış mahalle muhtarlarımızı topladık ve dedik ki; 'böyle bir kanun çıktı resmi gazetede de yayımlandı.' Taleplerini aldık, ellerinden. Büyükşehir Belediyemize yolladık. İnşallah büyükşehir meclisinde de bu talepler değerlendirilecek. Bu kapsamda, kırsal mahalle ilan edilen yerleşim merkezlerimiz su, ruhsat ve çevre temizliği vergilerinden yüzde 50'ye varan oranlarda indirimden yararlanabilecek. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Hayırlı olsun" diye konuştu.

Toplantıda, üreticilere malç örtülü çilek yetiştiriciliği projesinin Türkiye çapında uygulanan bir proje olduğu hatırlatılırken, her bölgede bir köy veya mahallede uygulanacak bir proje olduğu da kaydedilerek, kullanım şartları hakkında da bilgiler verildi, "Orman Bölge ve Beyşehir Orman İşletme Müdürlüğünce Suludere Mahallemizde çilek yetiştiriciliği projesi uygulanması yönünden teklif edilmişti.

Projeden yararlanmak için öngörülmüş bir sayımız yok müracaata göre değerlendirme yapılacak. Projemiz 2 bin metrekarelik bir tarlaya uygulanabilecek bir proje.

Örtü, fide ve bunun sulama bedeli de olmak üzere üç kalem altında 15 bin liralık destek sağlayacağız. Yüzde 20 hibe desteği ve bunun geri ödemesi de üç yılda tamamlanacak. Bize geri ödemeniz 12 bin lira olarak 2022 yılından başlanarak 3 eşit taksitte geri ödeme planıyla ödenebilecek" denildi.

HÜYÜK'TEN DÜNYAYA ÇİLEK GÖNDERİLİYOR

Suludere Mahallesi Muhtarı Mustafa Erdoğan ise, Orköy projesi kapsamında yerleşim merkezinin pilot bölge seçilmesinden dolayı yaşadığı memnuniyeti ifade ederek, "Emeği geçen belediye başkanımıza ve Orman Müdürlüğü yetkililerimize teşekkür ediyorum. Şu anda projeden istifade etmek için 45 müracaat var, tamamına yakını alacak desteği ama şartları uyarsa tabi. İlk etapta kura çekilerek belirlenen ilk 20 kişi desteklemeden istifade edecek.

Diğerleri ikinci projeden yararlanacak. Çilek üretiminde Suludere olarak 3 dekarlardan 500 dekarlık ekiliş alanlarına ulaştık. Her yıl katlanarak da gidiyor. Çilek üretimi bölgemizin kaderini değiştirdi. Bayağı bir ekonomik katkısı var. Daha önce de yerleşimimizde inek projesinden yararlanmıştık, bu proje ile desteklerin artmasıyla üretim alanlarımız daha da genişleyecek. İlçemizde çilek üretimi 5'inci ayda başlıyor, 11'ince aya kadar devam ediyor. Artık yurtdışına da Rusya, Almanya, Dubai, Maldivler'e, Arabistan'a kadar gidiyor."dedi.

Desteklemeye müracaat eden çilek üreticileri de projenin mahallelerinde hayata geçirilmesinden dolayı yaşadıkları mutluluğu dile getirdiler.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Çilek, üreticilerinde, orköy, desteği, sevinci,
Yorumlar
Haber Yazılımı