Haber Detayı
21 Aralık 2021 - Salı 17:32 Bu haber 6829 kez okundu
 
Kuraklığa Yenik Düşen Beyşehir Gölü'ne Kamyonlarla Kar Dopingi
BEYŞEHİR - Beyşehir İlçe Belediyesi, ilçede etkili olan kar yağışının durması sonrasında şehir merkezindeki ana cadde, sokak, meydan ve okul bahçelerinde iş makineleriyle küreyip kamyonlara doldurduğu kar yığınlarını, bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle kıyıları onlarca metre çekilen ve su seviyesi düşen Beyşehir Gölü kıyılarına dökmeye başladı.
Güncel Haberi
Kuraklığa Yenik Düşen Beyşehir Gölü'ne Kamyonlarla Kar Dopingi

BEYŞEHİR - Beyşehir İlçe Belediyesi, ilçede etkili olan kar yağışının durması sonrasında şehir merkezindeki ana cadde, sokak, meydan ve okul bahçelerinde iş makineleriyle küreyip kamyonlara doldurduğu kar yığınlarını, bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle kıyıları onlarca metre çekilen ve su seviyesi düşen Beyşehir Gölü kıyılarına dökmeye başladı.

Damperli kamyonlarla Termiye Çayı’nın göle döküldüğü jandarma burnu mevkiinde göl kenarına getirilen karlar, kıyıda kar yığınları oluşturdu.

Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, kamyonlarla karların döküldüğü göl kenarında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Beyşehir Gölü bugün çok mutlu, Beyşehir halkı mutlu, zira arzu ettiğimiz, özlediğimiz bir tabloyla beraberiz” dedi.

Beyşehir’de pandemi dönemi ile birlikte 2020 ve 2021 yıllarında kurak bir dönem yaşandığını vurgulayan Bayındır, Toroslar, Anamas Dağları ile Dedegöl zirvesindeki kar yüksekliğinin 1 metreyi hiç geçmediğine dikkati çekerek, “Biz onu biliriz zaten, Toroslar’da bir metreyi geçmediği zaman Beyşehir Gölü’nün suyunun kotunun düşeceğini iyi biliyoruz.

Şükürler olsun bugün o anlamda söylemiştim mutluluğumuzu, şu an Beyşehir merkezde 40-50 santim, tepelerdeki yukarıdaki mahallerimizde 70’lere varan, dağlarda 3-4 metreleri bulan… Ümit ediyoruz ki, bu sürekli olacak.

Bir kar dönemine girdik.Her sene bunu belli eder zaten, geçen yıl ocak 20’sinde plan yapmıştık, hatırlarsınız Beyşehir bu sene 4-5 metreyi bulacağını Anamas dağlarında görüyoruz ve şu anda dağlarımız bembeyaz, karlarla mutluyuz” ifadelerine yer verdi.

Beyşehir Belediyesi olarak, kar yağışının ardından sorumluluk alanı olan 67 merkez ve dış mahallede kar mücadelesi yürüttüklerini hatırlatan Bayındır, kar yağışının başladığı günden bu güne kadar ana arterler, meydanlar ve ara sokaklar da dahil olmak üzere iyi bir çalışma sergilediklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Görev alanı karayollarına düşeni karayolları, büyükşehire düşeni büyükşehir belediye başkanımız ve ekibi, bize düşenleri de bütünüyle Beyşehir Belediyesi ve ekibi olarak temizliğimizi yaptık çarşıda caddelerde topladığımız tınazlar halinde, tepecikler haline getirdiğimiz bu karları ise Beyşehir Gölünün kıyısına koyuyoruz.

Sebebi; göl suyumuzu yükseltsin diye, o bir jestti Beyşehir Gölüne. O nedenle bu bizim daha önceki üç dönemimde de yaptığım buydu, karları mutlaka Beyşehir gölüne yüksek yağdığı hallerde yani yüksekliği 50-60 santim olduğu hallerde bunu yapmak zorundayız.

Zira greyderle toparlanacak veya küçük beko-loder ya da makinelerle alınacak kalınlıktan fazlaydı, o yüzden toparlayarak meydanlarda ve belli boş alanlarda oradan da yükleyerek naklettik buraya damberli araçlarımızla. Beyşehir gölü inşallah bu sene 1123.90’ları görür diye ümit ediyorum.

Arzum o, zira yağışlı bir devreye giriyoruz, önümüzdeki hafta da hatta bu gece yağış ihtimali var takip ediyoruz mutluyuz.

İnşallah bu karlar göle doping olacak yani bir manada göle jest yapıyoruz, yani Beyşehir gölü kıyıdan 300 metre çekilmişti, işin acı yanı oydu, şu an görüyorsunuz 50 metreye düştü gölümüzün kıyısındaki çekilme.

İkinci bir karda bunu toparlayıp doğal kıyısına, hani bizim kıyı kenar çizgisi dediğimiz, olmazsa olmaz dediğimiz 1122.40 diyoruz ya o kotu yakalamış oluruz o zaman. Kıyıya geldiği zaman ise artımız 1123.90 bunu ümit ediyorum”

Öte yandan, şehir merkezindeki karların toplanıp göl kıyılarına dökülmesi ilçede yaşayan vatandaşları da memnun etti.

İlçe sakinlerinden Kadir Geviş, yapılan uygulamadan dolayı Beyşehir Belediyesi’ne teşekkür ederken, “Belediyemiz şehir içindeki karları gölümüze getiriyor, hem şehrimizi temizliyor, hem de gölümüzü karla dolduruyor. Bu karlar göle bir can suyu olacak inşallah” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Kuraklığa, Yenik, Düşen, Beyşehir, Gölü'ne, Kamyonlarla, Kar, Dopingi,
Yorumlar
Haber Yazılımı