Haber Detayı
17 Kasım 2022 - Perşembe 07:59 Bu haber 19788 kez okundu
 
Türkiye’nin En Büyük Kapama Ceviz Bahçesinden Biri Beyşehir’de
BEYŞEHİR - Türkiye’nin en büyük kapama ceviz bahçelerinden birisi Beyşehir ilçesinde bulunuyor.
Ekonomi Haberi
Türkiye’nin En Büyük Kapama Ceviz Bahçesinden Biri Beyşehir’de

BEYŞEHİR - Türkiye’nin en büyük kapama ceviz bahçelerinden birisi Beyşehir ilçesinde bulunuyor.

Beyşehir’in Yenidoğan Mahallesi’nde 2008 yılında kurulan ülkemizin en büyük kapama ceviz bahçesinde ceviz üretimi sürüyor.

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İstanbul’da gıda sektöründe faaliyet gösteren iş insanı Mesut Mutlu’nun 2007-2008 yıllarında annesinin memleketi olan Yenidoğan Mahallesi’nde bin 600 dekar araziyi satın alarak kurduğu kapama ceviz bahçesinin başarıyla dolu hikayesini ele aldı.

Mutlu’nun, besin değerinin yüksek olması ve Türkiye’nin de bu ürünü yurt dışından ithal etmesi üzerine ceviz üretimine başladığının anlatıldığı yazıda, şu ayrıntılara yer verildi:

“Türkiye’de kapama ceviz bahçelerinin ilk örnekleri arasında yer alan; 1600 dekar alanda (muhtelif zamanlarda) 15 bin Chandler ceviz fidanı ve tozlayıcısı Franguetta dikti.

2008 yılında dikilen fidanlardan bu yıl yaklaşık olarak 120-130 ton ceviz üreterek ekonomiye katkı sağladı. Bütün bu işlemlerde cevizin hasadı, kabuğunun soyulması ve kurutulması mekanizasyon ile yapılmaktadır. Ara ara üniversitelerden, araştırma Enstitülerinden, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüğünden teknik destek alarak kaliteli ürün yetiştirmektedir. Üreticimiz; üründen sonra Hüyük, Beyşehir ve Konya çiftçilerinden bahçeye gelen bütün üreticilere ürün ile ilgili yerinde bilgilendirme yaparak örnek olmaktadır.

Katma değeri yüksek, bölgeye istihdam imkânı ve meyvecilikte yeni çeşitlerin getirilmesini sağlayan, girişimci ruha sahip üreticilere örnek olup cesaretlendiren Mesut Mutlu, bahçe tesisini genişleterek üretimine devam etmeyi hedefliyor. Ülke tarımına katkı sağlayan Mesut Mutlu’ya teşekkürlerimizi sunuyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz”

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Türkiye’nin, En, Büyük, Kapama, Ceviz, Bahçesinden, Biri, Beyşehir’de, ,
Yorumlar
Haber Yazılımı