Haber Detayı
09 Aralık 2017 - Cumartesi 08:40 Bu haber 4467 kez okundu
 
Yeryüzündeki En Güzel, En Anlamlı Ve En Güçlü Etkinlik
Bu yıl "Kardeşlik Vakti" temasıyla düzenlenen Hazreti Mevlana'nın 744. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında ilk sema programı yapıldı.
Güncel Haberi
Yeryüzündeki En Güzel, En Anlamlı Ve En Güçlü Etkinlik

Hz. Mevlana'nın 744. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenlerinin ilk akşamında sema programı icra edildi. Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan Konya Valisi Yakup Canpolat, Hazreti Mevlana'nın Konya’ya belirgin ve değerli bir kimlik kazandırdığını belirterek, Hazreti Mevlana’nın insanlar arasındaki farklılıkların aşıldığı, hoşgörüye dayalı yaşam tarzının mimari olduğunu vurguladı.

1.300’DEN FAZLA ETKİNLİK

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Hazreti Mevlana’nın Hakk’a yürüyüşünün 744. yıl dönümünde Konya’da buluşan Mevlana dostlarına ‘Hoş geldiniz’ diyerek başladığı konuşmasında etkinlikler kapsamında bu yıl bin 300’den fazla programla yeryüzündeki en güzel, en güçlü ve en anlamlı etkinliğini yaptıklarını dile getirdi.

“KUDÜS’TEKİ GASPA SON DERECE DUYARLI VE ÜZÜNTÜLÜYÜZ”

İslam coğrafyasında yaşananlar dolayısıyla üzüntü içinde olduklarını kaydeden Başkan Akyürek, “İslam ülkelerinde Müslümanların gördüğü zulümlerden, mazlum milletlere yapılan zulümlerden dolayı üzüntü içindeyiz. Konyamızın kardeş şehri olan Kudüs’teki gaspa son derece duyarlıyız ve son derce üzüntülüyüz. Rahmetli Mehmet Akif İnan abimiz, Kudüs’ten bahsederken ne güzel bahsediyordu: ‘Mescid-i Aksa’yı gördüm düşümde. Götür Müslümana selam’ diyordu. ‘Dayanamıyorum bu ayrılığa, kucaklasın beni İslam’ diyordu. Maalesef halen Mescid-i Aksa’yı, Kudüs’ü kucaklayamamanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Bu programların yeryüzündeki mazlum milletlerin, mazlum Müslümanların kurtuluşuna vesile olmasını Cenab – ı Hakk’tan diliyorum” dedi.

ÖNEMLİ OLAN HZ. MEVLANA’YI ANMAK DEĞİL ONU ANLAMAKTIR

Hz. Mevlana’yı anmaktan çok onu anlamanın önemsenmesi gerektiğinin altını çizdiği konuşmasında Hz. Mevlana’nın Kur’an-ı Kerim’den ve İslam’dan yola çıkarak verdiği mesajların günümüz insanına da ulaşması temennisinde bulunan Başkan Akyürek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her Vuslat Yıl Dönümü Programı’nda Hazreti Mevlana’nın yoluna, onun temsil ettiği anlayışa fiziki bir eserle de katkı yapmaya ve her Şeb-i Arus Töreni’ne bir hediye vermeye de gayret gösteriyoruz. 744. Vuslat Yıl Dönümü’nde de bir irfan mektebinin, İrfan Kültür Merkezi’nin ve Konyanüma adlı bir panorama müzemizin de açılışını gerçekleştiriyoruz.” Törende konuşan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Hz. Mevlana’nın kutlu yürüyüşünü gerçekleştirdiği o günün dünyası ile günümüz dünyası arasında büyük benzerlikler olduğunu belirterek, bu tür olumsuzluklardan kurtulmanın yolunun ise fikir ve inanç birliği kurmak olduğunu söyledi.

       İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ise, “Cumhuriyetimizin en eski törenlerinden Mevlana’yı Anma Törenlerinin 80’inci yılında ana temamız ‘kardeşlik’ vurgusuyla hazırlanmıştır. Bu çerçevede 'Mevlevi ayini şerifi’, sergiler, bilimsel toplantılar, atölye çalışmaları, dinletiler, ödül törenleri, tiyatrolar, Mevlana film gösterimleri, imza günleri ve Türbe Önü Buluşmaları olmak üzere bin 300’ün üzerinde program yer almaktadır” dedi.

        Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Ahmet Özhan, topluluk üyeleriyle Türk Tasavvuf Müziği konseri verdi. Araştırmacı ve Yazar Ömer Tuğrul İnançer’in Mesnevi’den seçmeler anlatmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu üyeleri sema töreni gerçekleştirdi.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Yeryüzündeki, En, Güzel,, En, Anlamlı, Ve, En, Güçlü, Etkinlik,
Yorumlar
Haber Yazılımı