Haber Detayı
07 Temmuz 2021 - Çarşamba 10:47 Bu haber 14926 kez okundu
 
9 Aylık Maaş Birikimiyle Eşiyle Birlikte Köyüne Lavanta Bahçesi Kurdu
DEREBUCAK - Derebucak ilçesinde bulunan lavanta bahçeleri, yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte açan çiçeklerle birlikte mor renklere bürünürken doğa tutkunları ve fotoğraf severlerin yoğun ilgisini çekiyor.
Bölgeden Haberi
9 Aylık Maaş Birikimiyle Eşiyle Birlikte Köyüne Lavanta Bahçesi Kurdu

DEREBUCAK - Derebucak ilçesinde bulunan lavanta bahçeleri, yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte açan çiçeklerle birlikte mor renklere bürünürken doğa tutkunları ve fotoğraf severlerin yoğun ilgisini çekiyor.

İlçeye bağlı Gencek Mahallesi’nde 6 dönümlük arazilerinde 3,5 yıl önce lavanta bahçesi kuran Havva-Kemal Kendir çifti alanda çiçeklerin açmasıyla birlikte lavanta kokulu bahçelerinin kapısını ziyaretçilere açtı.

LAVANTA TURİZMİNE İLK ADIM...

Lavanta bahçesinin sahibi Havva Kendir, 9 aylık maaş birikimiyle 3,5 yıl önce köyüne eşiyle birlikte lavanta bahçesi kurduklarını belirterek, “Eşimle birlikte yaptık bu bahçeyi. Eşim ‘lavanta ekelim’ deyince, önce benim gönlüm olmadı, ‘yapamayız’ dedim. Ama sonradan yapmaya karar verdik. Derebucak’ta lavanta ekiminin yeni başladığı yıllardı. O günlerde İŞKUR aracılığıyla asgari ücretli bir kurumda çalışıyordum. 9 aylık maaşımı biriktirerek eşimle birlikte burayı ekerek buraya bu yatırımı yaptık. Ben çapa işleriyle ilgilenirken, eşim de diğer işleriyle ilgileniyor. Burada arılarımız da var, lavanta balı ve yağı üretiyoruz, lavanta kolonyası üretimini de denemeye başladık. Burası Beyşehir ve Derebucak şehir merkezlerine ve Antalya yoluna yakın olduğu için çok rağbet görüyor, burada lavanta bahçesi olduğunu duyanlar ziyaret ediyor. Bin 400 rakımlardaki bu bahçemiz yazın serin havasıyla da insanları buraya çekiyor. Doğaseverler, fotoğraf tutkunları, yerli ve yabancı turistler, çiftler de gelin damat çekimleri için geliyorlar. Yayla havasıyla ve lavanta kokusuyla buraya bayılıyorlar. Ayrılmak istemiyorlar. Amacımız, buradaki bahçemizi son dönemde oluşan lavanta turizmine de kazandırmak. O yüzden bahçemizin içerisine güzel çekimler yapılabilmesi için salıncak, masa gibi çeşitli dekorlar koyduk. Taleplere göre yeni dekorlar da yerleştireceğiz. Üstte seyir terasımız da var ikramlar için. Herkesi bahçemize bekliyoruz. Hedefimiz, buradaki lavanta bahçelerimizle bölgemizi lavantada en az belki bir Keçiborlu kadar olmasa da bir marka haline getirmek. Tüm kadınlarımıza bu tür işlere girerek girişimci olmalarını tavsiye ediyorum, kadının bence yapamayacağı iş yoktur” dedi.

ANTALYA'DAN DA DOĞASEVERLER BAHÇEYİ GÖRMEYE GELİYOR

Antalya’nın Manavgat ilçesinde yaşayan Ayhan Rüzgar da, Derebucak ilçesine düzenledikleri doğa gezisi kapsamında Gencek lavanta bahçesine geldiklerini vurgulayarak, “Antalya’dan lavanta bahçelerine giden birçok insanımız var. Lavanta bitkisi, endüstride ve medikalde, her yerde kullanılan bir bitki olsa da son dönemde turistik yönü de çok ön plana çıkmaya başladı. Manavgat’a yakın olduğu için de buraya gezi düzenlemeyi tercih ettik. Bugünlerde lavanta bahçelerine çok yoğun bir talep var ve bu talepler çiçekler toplanana kadar da devam edecektir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

"GÜZEL VE MİS GİBİ KOKUYOR"

Katıldığı doğa gezisi dolayısıyla Manavgat’tan Gencek’teki lavanta bahçesine geldiklerini anlatan Hicran Güler de, “Lavanta bahçesine bayıldık. Güzel ve mis gibi kokuyor. Tarlanın sahibi de çok ilgili ve misafirperver. Bizler için güzel masalar, salıncaklar kurmuşlar. Çok beğendik, ben ilk defa lavanta bahçesi görüyorum. Hem mis gibi kokuyor, hem de burada salıncağa bayıldım. Antalya çok sıcak ama burası serin ve mis gibi” diye konuştu.

"HEP TELEVİZYONLARDA GÖRÜYORDUK LAVANTA BAHÇELERİNİ"

Lavanta bahçesini görmek için eşi ve çocuklarıyla birlikte Beyşehir’den geldiklerini anlatan Havva Zoraloğlu da, televizyonlarda hep sürekli olarak uzak yörelerde bulunan lavanta bahçelerini izlediklerini hatırlatarak, “Çok istiyorduk kendi bölgemizde de böyle bahçeler olmasını. Olmaya başlayınca da çocuklarımızla gezmeye geldik. Açık havada çiçeklerin içinde olmak ok güzel, salıncaklar dahil her şey düşünülmüş. Çocuklarımız da çok büyük keyif aldılar” dedi.

"ŞİDDETLE TAVSİYE EDİYORUM"

Haydar Zoraloğlu ise, doğaseverlere Gencek Lavanta Bahçesi’ni ziyaret ederek bir nefes oksijen almalarını tavsiye ettiğini dile getirirken, “Şiddetle tavsiye ediyorum burayı. Tarlaya girince insan heyecan doluyor. Çok güzel bir kokusu var. Çocuklarımız mutlu, biz de onlar gibi mutlu olduk. Burada bol bol fotoğraf çektirdik, çiçekleri kokladık, bahçedeki masalarda oturduk, salıncaklarda sallandık” diye konuştu.

 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: 9, Aylık, Maaş, Birikimiyle, Eşiyle, Birlikte, Köyüne, Lavanta, Bahçesi, Kurdu,
Yorumlar
Haber Yazılımı