Haber Detayı
25 Aralık 2019 - Çarşamba 10:36 Bu haber 5323 kez okundu
 
Beyşehir İlçe Sağlık Müdürü Kendir'den gribe karşı uyarı
BEYŞEHİR - Son günlerde ilçemizde sıklığı artan özellikle çocuklarımızı, gebelerimizi ve yaşlılarımızı daha fazla etkileyen gribal enfeksiyonun nedeni, nasıl bulaştığı, korunmak için neler yapmamız gerektiğine gelin beraber bakalım.
Sağlık Haberi
Beyşehir İlçe Sağlık Müdürü Kendir'den gribe karşı uyarı

BEYŞEHİR - Son günlerde ilçemizde sıklığı artan özellikle çocuklarımızı, gebelerimizi ve yaşlılarımızı daha fazla etkileyen  gribal enfeksiyonun nedeni, nasıl bulaştığı, korunmak için neler yapmamız gerektiğine gelin beraber bakalım.

Grip Nedir?

Grip genellikle yıl içerisinde Ekim ayından başlayarak Mart sonu nisan başına kadar olan dönemde sık görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Son günlerde çevremizdeki pek çok insan yüksek ateş, halsizlik, boğaz ağrısı ve öksürük şikayetleri yaşıyor. Özellikle çocuklarda yatağa düşüren ve hastanede kalma nedenleri arasında ilk sıralara yükselen bu tablo, influenza adı verilen bir virüsten kaynaklanmaktadır. Mevsimsel grip hastalığının etkenleri olan influenza virüslerinin çok fazla sayıda alt tipleri bulunmaktadır. İnsanlarda hastalık oluşturan influenza virüslerinin neredeyse tamamı influenza A ve influenza B alt tiplerine aittir.

Grip Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?

 İnfluenza enfeksiyonu, kişiden kişiye genellikle solunum yoluyla bulaşır, insanların kapalı alanlarda daha çok vakit geçirdikleri kış aylarında hastalık en yoğun dönemine ulaşmaktadır. Grip genellikle hasta olan kişilerin konuşma, öksürme ve hapşırma gibi davranışları ile saçılan ve virüs içeren damlacıkların, hasta kişiye 1 metre ve daha yakın olan kişilerin ağız, burun ve göz mukozalarına geçmesi ile bulaşmaktadır. Daha nadir olarak virüs içeren damlacık ile kirlenmiş, kontamine olmuş yüzeylere, araç ve gereçlere kişilerin önce elleri ile dokunması ve sonrasında ellerini ağız, burun veya gözlerine götürmeleri ile de bulaşabilmektedir. Kuluçka süresi 1-4 gündür; nadiren 7 güne kadar uzayabilir. Virüsün yayılması hastalığın başlamasından 24-48 saat sonra doruğa çıkar, sonra yavaş yavaş azalır.

İnfluenza infeksiyonu ani başlayan;

•             ateş,

•             kas ağrısı,

•             başağrısı,

•             kırıklık,

•             kuru öksürük,

•             boğaz ağrısı

•             burun akıntısı gibi bulgularla karakterizedir.

 Çocuklarda ortakulak iltihabı, bulantı ve kusma gibi problemlerin sıklıkla tabloya eşlik ettiği bildirilmiştir Komplike olmayan influenza vakalarında öksürük ve kırıklık iki haftadan daha uzun bir süre devam etmesine rağmen, çoğu kişide tipik olarak 3-7 gün içinde düzelir.

Gribin Tedavisi Nedir? Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

    Grip tedavisi olan bir hastalıktır, ancak yapılan çalışmalar ile tedavinin olabildiğince erken dönemde başlanmasının önemi vurgulanmaktadır. Hastalık belirtileri başladıktan sonraki ilk 48 saat içerisinde başlanan tedavinin daha etkili olduğu bilinmelidir. Hasta kişiler hekim önerisi olmadan ilaç kullanmamalıdır. Hekiminizin reçete ettiği ilaçlara ek olarak yatak istirahati, bol sıvı alınması, hasta kişilerin bulunduğu odanın sık sık havalandırılması grip tedavisinin temel taşlarıdır.

İnfluenzadan korunmada en etkili yöntem ise aşılanmaktır. İnfluenza infeksiyonları açısından yüksek risk grubunda olan kişilerin yıllık olarak aşılanması önerilmektedir. İnfluenzanın tedavisi için antiviral ilaçlar kullanılsa da yıllık olarak aşılamanın yerini tutmamaktadır. Peki  kimlere influenza aşısı yapılmalıdır;

Dünya Sağlık Örgütü’nün yıllık aşılanmayı önerdiği gruplar şöyle sıralanmaktadır:

•             Gebeliğin herhangi bir aşamasındaki hamileler

•             6 ay – 5 yaş arası çocuklar

•             65 yaş ve üzeri yetişkinler

•             Kronik sağlık sorunları olanlar

•             Sağlık çalışanları

Gripten korunmak için bu önerilere kulak verin :

•             İnfluenzadan korunmada en etkin yol aşılanmadır.

•             Bulaşmayı önlemek için öksürme, aksırma sırasında ağız ve burun mendille kapatılmalı, kâğıt mendil çöpe atılmalıdır.

•             Grip olan kişiler başkaları ile yakın temastan kaçınmalı, hastalığın bulaşıcı olduğu dönemde işe ve okula gitmemelidir.

•             Grip olanların maske takması  diğer insanlara bulaşmanın önlenmesine yardımcı olacaktır.

•             Hasta kişilerle tokalaştıktan veya solunum salgıları bulaşmış yüzeylerle temastan sonra göz, burun veya ağza dokunmak bulaşmaya neden olabilir. Çevremizdeki sık dokunulan kapı kolları, telefon ahizeleri gibi yüzeylerin sık sık temizlenmesi önerilir.

•             Ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması hastalıktan korunmaya yardımcı olur.

 

Özellikle soğuk kış aylarında soğuk algınlığı ve gripten korunmak için C vitamininden zengin gıdaları tüketmek gerekmektedir. Çok önemli bir antioksidan olan C vitamini, vücuttan toksik maddelerin atılmasında ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir role sahiptir.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir, İlçe, Sağlık, Müdürü, Kendir'den, gribe, karşı, uyarı,
Yorumlar
Haber Yazılımı