Haber Detayı
15 Aralık 2016 - Perşembe 08:54 Bu haber 5257 kez okundu
 
Beyşehir Leylekler Vadisi Eko Turizme Kazandırılıyor
BEYŞEHİR - Beyşehir’e bağlı Yeşildağ Mahallesi’nde hayata geçirilmesi planlanan “Beyşehir Gölü Leylekler Vadisi Eko Turizm Altyapısının Oluşturulması Projesi” tanıtıldı.
Eğitim-Kültür Haberi
Beyşehir Leylekler Vadisi Eko Turizme Kazandırılıyor

Beyşehir Belediyesi evsahipliğinde Taşköprü Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen toplantıya Doğal Denge Ekolojik Yaşam Üretim Tüketim ve Eğitim Derneği Başkanı Ali Özer, Proje Koordinatörü Sezer Gökdal, Beyşehir Milli Parklar Şefi Mehmet Şener, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Süleyman Siper, Beyşehir Birlik Muhtarlar Derneği Başkanı Faruk Koçer, Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Mustafa Büyükkafalı, Beyşehir Birliği, Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Sami Tan, Milli Eğitim ve Halk Eğitim Müdürlüğü’nden öğretmenler Metin Yılmaz ve Kubilay Yakar, Yeşildağ Mahallesi Muhtarı Mehmet Davutoğlu, Beyşehir Belediyesi’nin ilgili birim müdürleri katıldı.

Toplantıda konuşan Doğal Denge Ekolojik Yaşam Üretim, Tüketim ve Eğitim Derneği Başkanı Ali Özer, derneğin faaliyetlerinden söz ederken, Beyşehir’de hayata geçirilmesi planlanan ve 11 ay boyunca yürütülecek projenin ayrıntılarıyla ilgili bilgiler verdi.  Amaçlarının projeyi Beyşehir Belediyesi ve diğer ilgili kurum ve sivil toplum kuruluşlarının da destek ve katkılarıyla başarılı bir şekilde devreye geçirmek  olduğunu dile getiren Özer, bunun yöreye olacak  katkılarına vurgu yaptı.

Projenin Koordinatörü Sezer Gökdal ise, projenin nasıl gelişip ortaya çıktığını anlattı. Beyşehir’deki Leylekler Vadisi’ni daha önce de Beyşehir Belediyesi  evsahipliğinde ziyaret ettiklerini hatırlatan Gökdal, burasının kendilerinin de çok ilgisini çektiğini vurguladı. Yeşildağ’daki mezarlık alanda bulunan ardıç ağaçları üzerine yuva yapan  leylekleri gördüklerini ifade eden Gökdal, burasının onlar için iyi bir yaşam ve beslenim alanı oluşturduğunu gördüklerini, ancak alanda bazı önemli sorunlar olduğunu da fark ettiklerini söyledi.  Bu sorunlardan bir tanesinin de elektrik hatlarının bölgeden geçmesi olduğunu dile getiren Gökdal, bu problemin çözülmesi için de girişimlerde bulunduklarını söyledi. Gökdal, bölgenin keşfedilmesinin ardından bugüne kadar çok sayıda fotoğrafçının akınına uğrayan, tanıtılması konusunda bir takım çalışmalar yürütülen leylekler vadisiyle ilgili yapılabilecek çok daha fazla şeyler olduğunu gördüklerini belirterek, bunun için harekete geçtiklerini söyledi. Burada göçebe kuşların daha yakından gözlenebilmesi için gözlem kuleleri kurulması, leyleklerin alana kurulacak kameralar aracılığıyla internet üzerinden tüm dünyaya izlettirilebilmesi, alanda çevre düzenlemesi  ve yürüyüş yollarının yapılması gibi daha pekçok çalışma yapılabileceğine dikkati çeken Gökdal, proje kapsamında ilgili paydaşların da destek ve katkılarıyla bu bölgenin eko turizm altyapısının oluşturularak doğa turizmine kazandırılmasını arzu ettiklerini kaydetti. Gökdal, “Bunun dışında burada eğer pansiyonculuğu da geliştirip yaygınlaştırabilirsek ve bölgenin tanıtımını yeterince yapabilirsek, buraya gelecek insanların bisiklete binip, yürüyüş yapabilecekleri, doğa rehberlerinin de devreye girerek burada leyleklerin daha iyi anlatılıp tanıtılabileceği bir altyapının oluşturulması, foto safari, fotoğrafçılık ve kuş gözlemciliği gibi özel ilgi alanlarının da artırılarak geliştirilmesini hedefliyoruz.” dedi. Gökdal, Leylekler Vadisi Projesi’nin BM Kalkınma ve Çevre Programları ve Dünya Bankası tarafından yönetilen GEF Küçük Destek Programı (SGP) Küresel Çevre Fonu’nun (GEF) bir parçası olup, GEF/SGP 5.uygulama dönemi kapsamında kabul edildiğini ve Beyşehir Gölü’nün güneybatı kıyısında yer alan Yeşildağ Mahallesi ve çevresinde uygunacağını da belirterek, şunları kaydetti:

 “Yeşildağ Mahallesi’ne bitişik ardıç ağaçlarının bulunduğu küçük bir vadiden oluşan alan, (eski mezarlık alanı)  her yaz ve ilkbahar döneminde bu bölgede konaklayan leylek kolonilerinin yuva yaptıkları bir yer olarak görülüyor. Bu alan ve çevresi son yıllarda giderek daha fazla sayıda kuş gözlemcisi tarafından da ziyaret edilmektedir. Leylekler özelinde bu hassas  ekosistemin ve çevresinin zamanla daha da artacağı anlaşılan bu ziyaretlerden etkilenmemesi sözkonusu değildir. Bu bölgenin korunmasına ve geliştirilmesine ilişkin alınması gereken tedbirler derneğimiz uzmanları, yerel kişiler ve Beyşehir Belediye Başkanlığı yetkilileri ile de yerinde tesbit edilerek anılan projeye konu edilmiştir. Projede ana hedefimiz; Beyşehir Gölü ve çevresinin korunması ve geliştirilmesi, tanıtılmasıdır. Projeyle ilgili asıl hedefimiz ise, Beyşehir Gölü-Yeşildağ-Leylekler Vadisi ve çevresinde ekoturizm altyapısının oluşturulmasıdır.”

Toplantıda, diğer kurumlardan katılımcılar da projeyle ilgili düşünce, görüş ve önerilerini dile getirdi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: BEYŞEHİR, , Beyşehir’e, bağlı, Yeşildağ, Mahallesi’nde, hayata, geçirilmesi, pla
Diğer Fotoğraflar
Diğer fotoğrafları büyük görüntülemek için üzerini tıklayın.
Beyşehir Leylekler Vadisi Eko Turizme Kazandırılıyor
Yorumlar
Haber Yazılımı