Haber Detayı
04 Kasım 2018 - Pazar 18:29 Bu haber 5788 kez okundu
 
Hz. Mevlânâ’nın Eserlerindeki ‘Muhabbetullah’ Anlatıldı
Konya Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Uluslararası Mevlânâ Vakfı işbirliğiyle düzenlenen konferansta Prof. Dr. Mim Kemal Öke tarafından, hoşgörü ve barışın sembolü olan Hz. Mevlânâ’nın eserlerindeki “muhabbetullah” anlatıldı.
Eğitim-Kültür Haberi
Hz. Mevlânâ’nın Eserlerindeki ‘Muhabbetullah’ Anlatıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Uluslararası Mevlana Vakfı işbirliğiyle düzenlenen konferansta Hz. Mevlânâ’nın eserlerinden muhabbetullahın önemi anlatıldı. İl Halk Kütüphanesinde düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Mim Kemal Öke, günümüzdeki aşk ve muhabbet kültürünün, Hz. Mevlânâ’nın eserlerindeki muhabbetten farklı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Mim Kemal Öke, son zamanlarda sürekli kullanılan aşk kelimesinin yozlaşmış bir kelime olduğunu belirterek, “İnsanlar aşkı çok kullanıyorlar. O yüzden bugün aşk yerine muhabbetullah kelimesini tercih ettim. Muhabbet Hz. Peygamberimizle iç içedir. Biz de Hz. Mevlânâ’nın eserlerinde geçen muhabbetten bahsedip sizleri bilgilendireceğiz.

Mesnevi sohbetlerinin adaplı ve belli bir usul dahilinde yapılması gerekir. Bunu iyi yapanlara Mesnevihanlık verilir. Bu bir uzmanlık meselesidir. Herkesin eline Mesnevi Şerif verilemez. O yüzden her işi erbabına bırakmak lazım. O erbap sadece elini iyi kullanan değil, eliyle birlikte gönlünü iyi kullanandır. Dilden o sözler çıkıyorsa, o sözleri Hz. Mevlana zikretmiş ve ifade bulmasını istiyorsa o zaman onu söyleyen kalp de Hz. Mevlânâmızın kalbi gibi çarpmalıdır” dedi. Hz. Mevlânâ\'nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru ise, konferansın konusundan duymuş olduğunu memnuniyeti dile getirerek, konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Hz., Mevlânâ’nın, Eserlerindeki, ‘Muhabbetullah’, Anlatıldı,
Yorumlar
Haber Yazılımı