Haber Detayı
09 Aralık 2016 - Cuma 08:45 Bu haber 5136 kez okundu
 
Uluslararası İslam Sanatları Yarışmasının Ödülleri Verildi
KONYA - Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Konya’nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiği Uluslararası İslam Sanatları Yarışması’nın ödülleri Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un katıldığı törenle verildi.
Eğitim-Kültür Haberi
Uluslararası İslam Sanatları Yarışmasının Ödülleri Verildi

Konya Büyükşehir Belediyesi, 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti etkinlikleri kapsamında hat, tezhip ve minyatür dalında gerçekleştirdiği Uluslararası İslam Sanatları Yarışması’nın ödüllerini, Hazreti Mevlana\'nın 743. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlediği törenle verdi. Büyük bir katılımla gerçekleşen törende konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, uluslararası yarışmanın büyük ilgi gördüğünü ifade ederek, ödül alan sanatçıları tebrik etti.
GELENEKSEL SANATLARI YAŞATIYORUZ
Büyükşehir Belediyesi KOMEK bünyesinde açtıkları kurslarda unutulmaya yüz tutmuş sanatların canlanmasını sağladıklarını belirten Başkan Akyürek, “Tezhip, hat, minyatür sanatları, ebru, çinicilik gibi birçok sanatta çok sayıda arkadaşımız yetişti ve eser vermeye başladı. Bütün bu çalışmalarda emeği geçen hocalarımıza teşekkür ediyorum. Yarışmada dereceye giren sanatçıları tebrik ediyorum” dedi. Şeb-i Arus törenlerinin başlangıç gününün Konya’ya ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Başkan Akyürek, “Şeb-i Arus, 743 yıldır sevgi, barış ve kardeşliği yeryüzüne yaymaya çalışıyor. Şeb-i Arus törenleri ile birlikte 10 gün zarfında Konya’mızda büyük bir kültür şöleni de gerçekleşiyor. Programlara katılan adeta bir gönül ziyafetinden doymuş olarak ayrılacaklar” diye konuştu. Hz. Mevlana’nın 743. Vuslat yıldönümü nedeniyle düzenlenen uluslararası anma törenlerini Mevlana’ya yakışır şekilde gerçekleştirme gayreti içinde olduklarını dile getiren Vali Yakup Canbolat da “Uluslararası İslam Sanatları Yarışması, 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti Konyamıza hem çok yakışmış hem de bizler için ayrı bir sevinç ve övünç kaynağı olmuştur. Yarışmaya katılanları tebrik ediyor, gelecek nesillere aktarmalarını temenni ediyorum. Zira, hat, tezhip, minyatür ve ebru gibi sanatların büyük önem arz ettiğini düşünüyorum” diye konuştu.
KONYA’YA, ÖNCÜLÜK YAPMAK YAKIŞIR
Konya Büyükşehir Belediyesine hat, minyatür ve tezhip dalındaki Uluslararası İslam Sanatları Yarışması’nda ortaya koyduğu öncülükten dolayı teşekkür ve tebrik eden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Konya’ya, sadece resmi olarak İslam Dünyası Turizm Başkenti olma ünvanı taşıyor olması değil; zaten tarih boyunca kültürün, sanatın, irfanın, hikmetin, ilmin merkezi olan bir şehir olarak da böyle bir öncülük yapmak yakışırdı” diyerek, önümüzdeki yıllarda bu tür uluslararası yarışmaların dünya çapında önemli etkinlikler haline gelmesi temennisinde bulundu. İslam sanatlarının özelliklerini anlatarak, geleneksel sanatları çerçeveleyen ana unsurun birlik ve beraberlik olduğunu vurgulayan kurtulmuş, şunları söyledi: “Bugün Mevlana törenlerinde ortaya konan şey de ‘Birlik Zamanı’ sloganı. Bu sloganla ne kadar çok birliğe ihtiyacımız olduğunu ifade etmek isterim. Yakın coğrafyamız ne yazık ki sıkıntılar, çatışmalar içinde. Coğrafyamızın lime lime edilmeye çalışıldığı bu ortamda Birlik Zamanı fikrinden hareketle bu törenlerin yapılması önemlidir. Hz. Mevlana’nın insanları birliğe, vahdete, Allah’ın tevhid itikadı içerisinde bir ve bütün olmaya çağıran o kutsal sözlerine bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğu aşikardır. Etnik kimlikler üzerinden, bırakın bütünleşmeyi, insanları daha da dağıtacak, parçalayacak olanlara karşı, Hz. Mevlana’nın, Hz. Şems’in Konya’dan verdiği vahdet birliği en güzel cevaptır. Hz. Mevlana’nın sözleri, İslam dünyasında birliğin, dirliğin, bütünleşmenin adresi olacaktır. Konya bu açıdan da şanslıdır. Mevlana gibi bir değere sahip. Sadece vuslat törenleri çerçevesinde değil, 365 gün hatırlayacağımız birlik ve beraberlik mesajları üretmek de en çok Konya’nın, Konyalıların vazifesidir. Konya’nın bu konudaki çabalarını biliyorum ve destekliyorum” dedi.
İNSANLAR YA EŞİMİZDİR, YA KARDEŞİMİZDİR
Türkiye’nin, Mevlana’nın öğretisini bütün dünyaya yayabilecek önemli bir birikime sahip olduğunu kaydeden Kurtulmuş, “Bu birikim dünyanın ihtiyacı olduğu birikim. İnşallah bu törenler bir kere daha DEAŞ’a, FETÖ’ye, Haşdi Şabi’ye, PKK - PYD’ye karşı, ayrılıktan yana siyaset üretenlere, Müslüman toplulukları mezhebine, meşrebine göre dağıtmak isteyenlere karşı en güzel cevabı verecek törenler olacaktır. Biz insanları ya yaradılıştan eşimiz, ya dinden kardeşimiz olarak gören bir medeniyete mensubuz. İşte Konya bu fikirlerin üretileceği önemli bir irfan ve kültür merkezi olacak, bu tür toplantılar ve yarışmalarla hem geleneklerimize hem de yarınımıza sahip çıkacaktır.”
DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Törende, hat, tezhip ve minyatür dalında dereceye girenler ile jüri üyelerine ödülleri Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Konya Valisi Yakup Canbolat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek tarafından verildi. Hat dalında Irak’tan Abdulhalig Gadir birinci, yine Irak’tan Karzan Ebubekir Kerim ikinci, Endonezya’dan Huda Purnawadi Bin Kasidi üçüncü, minyatür dalında İran’dan Majid Fattahi, İranlı Rasoul Gandomi ikinci, Halime Göktürk üçüncü, tezhip dalında Hashatun Eyüboğlu birinci, İsmail Çökük ikinci, Ferda Ertok üçüncü olarak ödüllerini aldı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: KONYA, , Konya, Büyükşehir, Belediyesi’nin, Konya’nın, 2016, İslam, Dünyası, Tur
Yorumlar
Haber Yazılımı