Haber Detayı
23 Eylül 2016 - Cuma 10:23 Bu haber 6053 kez okundu
 
Zabıta, Memur ve İşçiden Oluşan Mehter Takımı
BEYŞEHİR - Beyşehir’de, Temmuz ayında kurulan Beyşehir Belediyesi Mehteran Takımı, açılışlarda, belediyenin çeşitli tören ve organizasyonlarında yer almaya başladı.
Eğitim-Kültür Haberi
Zabıta, Memur ve İşçiden Oluşan Mehter Takımı

BEYŞEHİR - 18 kişiden oluşan mehter takımının tamamı belediyenin zabıta ve diğer çeşitli birimlerinde görev yapan gönüllü personellerinden oluşuyor. Yaklaşık bir haftalık eğitimin ardından ilk konserini festival meydanında 15 Temmuz demokrasi nöbetlerinde veren mehter takımı, kısa süre içerisinde gösterdiği başarılı performansı ile ilçe halkının da beğenisini ve takdirini kazandı.

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, mehter takımının eğitmeni Selahattin Berker’e katkılarından dolayı teşekkür ederken,“Beyşehir’de yine bir ilk olan Mehter Takımını kurmaktaki amacımız; Göktürkler’den Karahanlılar’a, Selçuklular’dan Anadolu Selçukluları’na ve Osmanlı İmparatorluğuna kadar Türk Devletleri’nde bin yıldan bu yana barış ve güvenin kaynağı olarak dünyanın en eski askeri bandosu olan mehteri yaşatmak, çevremize ve halkımıza tanıtmak, sevdirmek ve mehterin gururunu, heyecanını hep birlikte paylaşarak gelecek nesillere aktarmaktır. Temmuz ayında kurulan ve tamamen gönüllü Belediyemiz çalışanlarından oluşan Mehter Takımı’na fedakarane çalışmalarından ötürü teşekkür ediyorum’’ dedi.

            BEYŞEHİR BELEDİYESİ DE MEHTERAN TAKIMINA SAHİP OLMANIN AYRICALIĞINI YAŞIYOR

   Mehteran Takımı eğitmeni Selahattin Berker de, Belediye Başkanı Murat Özaltun’dan gelen talimat doğrultusunda mehteran takımını oluşturup çalışmalara başladıklarını dile getirerek, “Bu çalışmalar için öncelikle başkanımıza böyle bir faaliyete öncülük ettiğinden dolayı teşekkür ediyorum. Mehteranda görev alan arkadaşları  da kutlamak istiyorum,çünkü  kısa sürede özverili bir çalışma sergilediler. Geride kalan kısa süre zarfında hiç ara vermeden bütün derslere iştirak ettiler ve yaklaşık olarak 5-6 tane de konseri icra ettiler. Malum mehter dünyanın en eski askeri bandosudur, öyle bir manevi hazzı var ki, Mevlam sunum ve marşlar konusunda da, giysi konusunda da o kadar ayrıcalık vermiş ki, yani bu mehteranı dinleyip, izleyip de duygulanmayacak, etkilenmeyecek bir insan zannetmiyorum. Ben mehterin kurulma aşamasında arkadaşlara şunları anlatmıştım; kurduğunuz zaman önünüze çok etkinlik çıkacak, bu faaliyetlerinizi sergileyeceksiniz. Hem insanlar sizi gördüğü an mutlu olacak hem de siz tarihin derinliklerinden örnekler çalacaksınız. Dolayısıyla Beyşehir’e ve bölge insanına hayırlı olsun diyorum. Tabii ki belediyenin gerçekten bu konudaki özverili desteklerini de son derece takdirle karşılıyorum. Türkiye genelinde yanılmıyorsam belki 10 tane il belediyesinde mevcut mehteran vardır, Beyşehir’in bunların arasında bulunması da bir ayrıcalıktır diye düşünüyorum.”

GÖNÜLLÜ EKİP ÇOK YETENEKLİ…

Beyşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın çalışmaları ile ilgili de bilgiler veren mehteran eğitmeni Berker, çok fazla bir marş repertuarına sahip olduklarını, normalde bu kısa sürede 2 ya da 3 marş üzerinde çalışmaları gerekirken ekibin üstün yeteneği sayesinde ilk etapta 8 farklı marş üzerinde çalışabildiklerini söyledi. Çalışmalarda sona doğru yaklaştıklarını da aktaran Berker,“Mehteran Takımımızın çalışmalar sonunda 10 marş civarında bir repertuvarları olacak, bu 10 marş da onlara kendilerini uzun süre sergilemelerini sağlayacak. Ayrıca önümüzdeki gelişen süreçte de mutlaka kendileri bu marşların üzerine farklı marşları da ekleyerek repertuvarlarını genişleteceklerdir, ona da eminim.” dedi.

GÜNDÜZ MESAİDE ZABITA, MEMUR, İŞÇİ, ETKİNLİKLERDE MEHTERAN…

Mehteran Takımı’ndaki ekibin tamamen bu işi gönüllü olarak icra eden Belediye personeli olduğunu da dile getiren Berker, şöyle devam etti:

“Zabıtadan, park ve bahçeler müdürlüğünden, farklı birimlerden arkadaşlarımız var. Mesaiden sonra arkadaşlarımız çalışmalara katılıyorlar. Hemen hemen her akşam 2-3 saatlik bir çalışma yapıyoruz. Enstrümanlar ve kıyafetler ise tamamen belediyemizin demirbaşına ait, belediye bunları satın aldı ve mehteran takımına  bir yatırım yaptı. Dışarıdan herhangi bir malzeme veya eleman da yok. 18 kişilik bir kadro üzerine kurduk takımı biz. Zannediyorum bu zaman içerisinde 20-30 kişiyi bulacaktır, çünkü mehteran etkinliklerini yapmaya başladıkça dışarıdan talepler de artıyor, hatta ve hatta Konya’dan, civar ilçelerden katılmak için arayan insanlar mevcut.”

EXPO 2016’DA DA KONSER VERDİLER..

Eğitmen Berker, Beyşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın Antalya’da ziyaretçilere açılan EXPO 2016 Fuarı’nda da konserler verdiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Malum Beyşehir Belediyesi’nin stantının yer aldığı Antalya EXPO Fuarı var, orada da konserler verdik. Gelen ziyaretçilerin mehter takımının konserlerini büyük merak ve ilgiyle takip ettiklerini gördük. Mehter konserlerimiz esnasında, özellikle bayanlardan marşlarımıza eşlik eden insanlarımıza rastladık. İnsanların gözlerinden ve yüz ifadelerinden mehteranı izlerken yaşadıkları mutlulukları gerçekten okunuyordu. Arkadaşlarımız orada 2 gün süreyle, üçer seanstan konserler verdiler. Antalya’da büyük bir iz bıraktıklarına eminim.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: BEYŞEHİR, , Beyşehir’de, Temmuz, ayında, kurulan, Beyşehir, Belediyesi, Mehteran
Diğer Fotoğraflar
Diğer fotoğrafları büyük görüntülemek için üzerini tıklayın.
Zabıta, Memur ve İşçiden Oluşan Mehter Takımı
Zabıta, Memur ve İşçiden Oluşan Mehter Takımı
Zabıta, Memur ve İşçiden Oluşan Mehter Takımı
Zabıta, Memur ve İşçiden Oluşan Mehter Takımı
Zabıta, Memur ve İşçiden Oluşan Mehter Takımı
Yorumlar
Haber Yazılımı