Haber Detayı
13 Ocak 2018 - Cumartesi 14:21 Bu haber 9471 kez okundu
 
Beyşehir Huğlu'da Türkiye’ye Örnek Olacak Proje
BEYŞEHİR - Beyşehir’in av tüfeği üretiminde söz sahibi olan Huğlu Mahallesi’nde hayata geçirilen “evimiz ve geleceğimiz yanmasın” isimli proje kapsamında, evler muhtemel yangınlara karşı yangın tüpleriyle donatıldı, ev kadınlarına bu tüplerin kullanımı, yangın ve yangından korunma hakkında eğitim verildi.
Eğitim-Kültür Haberi
Beyşehir Huğlu'da Türkiye’ye Örnek Olacak Proje

BEYŞEHİR - Huğlu Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan ve  Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ile Beyşehir Belediyesi ve Huğlu’da faaliyet gösteren firmaların da  destek verdiği proje kapsamında, yerleşim merkezinde yaşayan ev kadınlarına yangın ve yangından korunma eğitimi verildi, eğitimin ardından katılımcılara yangın tüplerinin evlerde kullanımı da tatbiki olarak gösterildi.

TATBİKATTA EV HANIMLARINA TAM NOT…

        Huğlu Düğün Salonu’nda düzenlenen eğitim programına yerleşim merkezinde yaşayan ev kadınlarının yanısıra, SÜ Huğlu Meslek Yüksekokulu ile liselerde öğrenim gören bazı öğrenciler de katıldı. Konya İtfaiye Daire Başkanlığı Müdahale Şube Müdürü Mehmet Yıldırım ve Şube Müdürü Ramazan Danış, eğitim seminerindeki sunumlarında ev kadınları ve katılımcılara evlerde yangın tüpü bulundurulmasının önemine vurgu yaparken, yangın ve yangından korunma hakkında bilgiler verdi, yöneltilen soruları cevaplandırdı.

        Ardından, eğitim verilen ev kadınları ve katılımcılar, gerçekleştirilen tatbikatla yangın tüpleriyle alevlere nasıl müdahale edileceğinin uygulamalı  olarak eğitimini de aldı. Yangın tüplerini kullanan ev kadınları, kısa süre içerisinde alevleri söndürerek eğitim faaliyetinden tam not olmayı başardı.

TAŞRA MAHALLESİNDE TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK  PROJE…

         Proje hakkında gazetecilere bilgiler veren Huğlu Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nail Gökhaba, Huğlu Mahallesi olarak Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen çok önemsedikleri bir projeye imza attıklarını söyledi. Dernek tarafından, ev, orman ve işyeri yangınlarına dikkat çekmek, yerleşim merkezinde yangın kültürü oluşturmak ve olası yangınlara erken müdahale yetisi kazandırmak için “Evlerimiz ve geleceğimiz yanmasın” isimli projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Gökhaba, proje çerçevesinde yerleşimde yaşayan 400’ün üzerinde mahalle sakininin evlerine yangın söndürme tüpü almaya karar verdiğini ve dernek aracılığıyla bu tüplerden temin edildiğini söyledi.

      Proje çerçevesinde, özellikle günün büyük bölümünü evlerde geçiren ev hanımlarının yaşadıkları ikametlerinde olası bir yangına karşı bu yangın tüpleriyle alevlere ilk müdahaleyi yapabilmeleri için yangın ve söndürme tekniklerinin anlatıldığı bir eğitim programı ve tatbikatı gerçekleştirmeyi de planladıklarını anlatan Gökhaba, bu konuda da Konya İtfaiye Dairesi Başkanlığı Eğitim Birimi’nin de büyük desteğini gördüklerini belirtti. Gökhaba, “Projeyle inşallah Huğlu’da her evde bir yangın tüpü olmasını temin edeceğiz. Olmasını arzu etmeyiz ama, gece ya da gündüz oluşabilecek bir yangında inşallah bunun eğitimini alan ev kadınlarımızın ilk müdahalesiyle yaşadığımız konutlarda can ve mal kaybının önüne geçmiş olacağız. Araştırmalarımıza göre, bu projenin bir örneği Avrupa’da sadece Hollanda’da varmış, Türkiye’de de bir ilk olduğunu düşünüyoruz. Amacımız; inşallah bu projenin tüm Türkiye’ye örnek olması ve evlerin ve insanların geleceğinin yanmamasıdır” dedi.

HUĞLU’NUN  İTFAİYECİ MUHTARININ ANNESİNİN EVİNDE ÇIKAN YANGIN, PROJENİN DOĞUŞUNA VESİLE OLDU…

       Projenin doğuşu ile ilgili olarak bilgiler veren, aynı zamanda yerleşim merkezinde itfaiyeci olarak da görev yapan Huğlu Mahallesi Muhtarı Mehmet Harman da, bir yıl önce Huğlu’da bir evin mutfağında çıkan yangının ardından böyle bir projeyi hayata geçirebilmek için harekete geçtiklerini anlattı. İtfaiyeci olarak aldıkları ihbar üzerine belirtilen adrese sözkonusu yangına müdahale etmek üzere gittiklerinde yangının annesine ait evin mutfağında çıkmış olduğunu gördüğünü anlatan Harman, “Komşularımız tarafından yapılan ilk müdahale esnasında, kızgın yağın üzerine su atılmasıyla birlikte mutfağımızdaki yangının daha büyük çaplı bir hale gelmesi durumunu yaşadık. Bugünkü eğitimde yangınlara ilk müdahale edilirken yapılan yanlışlar arasında bu konu da  anlatıldı. Bu olayın ardından dernek başkanımız ve üyelerimizle, mahalle sakinlerimizle biraraya gelerek, istişare ederek böyle bir projenin hayata geçirilmesi doğrultusunda adımlarımızı attık. Derneğimiz bu projeye destek vererek öne çıktı. Araştırmalarımıza göre, Türkiye’de bir taşra mahallesi olarak Türkiye’de ilk defa böyle bir projeyi hayata geçirdiğimizi gördük. En küçük bir kıvılcımda bile eğitim olmadan yapılan bir ilk müdahale sonrası, evlerimiz, geleceğimiz ve hatta canlarımız yanabiliyor. Bunu Türkiye’in her yerinde yaşanan bu tür yangın olaylarında görebiliyoruz. Bundan hareketle, her eve bir yangın tüpünün de yer aldığı projemizi hep birlikte el ele vererek gerçekleştirdik. Burada tatbiki olarak da eğitim alan ev kadınlarımız, annelerimiz, teyzelerimiz ve ninelerimiz uygulama sonrasında bu yangın tüplerinin  kullanımının ne kadar kolay olduğunu bizzat gördüler ve yaşadılar. Bu anlamda, bu projede bizlere öncü olan dernek başkanımız ile Huğlulu firmalarımıza,  eğitimde görev alan tüm ekibini bölgemize sevk ederek bu projeye destek veren Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanımız Sayın Cevdet İşbitirici, Beyşehir Kaymakamımız Yusuf Özdemir, Beyşehir Belediye Başkanımız Murat Özaltun’a ve ilgili firmalarımıza çok teşekkür ediyorum. Huğlu Mahallesi, her konuda olduğu gibi bu konuda da örnek bir projeye imza atarak farkını ve ayrıcalığını yine ortaya koydu. İnşallah, bu proje tüm Türkiye’ye örnek olur, kısa sürede her yerleşim merkezinde evlere yangın tüplerinin girmesine vesile olur diye ümit ediyoruz” dedi.

        Dernek Başkanı Nail Gökhaba ve Muhtar Mehmet Harman tarafından   programın sonunda sunumlarını gerçekleştirilen Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Müdahale Şube Müdürü Mehmet Yıldırım ile Şube Müdürü Ramazan Danış’a birer plaket takdim edilirken, ev kadınlarına da evlerde kullanılacak yangın tüpleri teslim edildi.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir, Huğlu'da, Türkiye’ye, Örnek, Olacak, Proje,
Yorumlar
Haber Yazılımı