Haber Detayı
13 Ocak 2018 - Cumartesi 14:15 Bu haber 5257 kez okundu
 
Elektroşokla Avcılık Yapanların Ruhsatı İptal Edilecek
BEYŞEHİR - Türkiye’nin en önemli tatlı su ürünü üretim merkezlerinden olan Beyşehir Gölü’nde, elektroşok yöntemiyle suya akım vererek avcılık yapanların avcılık ruhsatlarının iptal edileceği bildirildi.
Ekonomi Haberi
Elektroşokla Avcılık Yapanların Ruhsatı İptal Edilecek

BEYŞEHİR - Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt, yaptığı açıklamada, göreve geldikten sonra kooperatif olarak Beyşehir Gölü’nde son yıllarda giderek artan elektroşok yöntemiyle suya akım vermek suretiyle avcılık yapanlara karşı başlattıkları mücadelede ciddi  ölçüde  mesafe aldıklarını söyledi.

       Beyşehir Gölü’nde öncelikle mevcut balık potansiyelinin azalmasının önüne geçmek için ilgili kurumlarla işbirliğine giderek çalışma başlattıklarını, ardından balık popülasyonunun daha da artırılmasına yönelik faaliyetlere hız verdiklerini anlatan Kurt, göl üzerinde yasa dışı avcılığa karşı  yönetim kurulu olarak bir dizi tedbir ve karar aldıklarını hatırlattı. Kurt, başlattıkları uygulama ile özellikle gölde son dönemde yaygınlaşan yasa dışı yöntemlerden elektroşokla avcılığın önüne geçebilmek  için İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Jandarma ekiplerinin de desteğiyle denetim ve kontrol faaliyetlerini artırdıklarını belirterek, bu konuda var güçleriyle çalıştıklarını söyledi.

        Gölde elektroşokla avcılık yaparken yakalanan kişilerin eğer Su Ürünleri Kooperatif üyesi ise kooperatif üyeliğinin iptal edilmesini kararlaştırdıklarını aktaran Kurt,  aldıkları kararlarla ilgili şu bilgileri verdi: “Bu konudaki kararımız kesin ve katidir. Elektroşokla balık avcılığı yapan kişilerin  varsa ruhsatları iptal edilerek yasal yollardan mesleki faaliyetlerine son verilecektir. Elektroşokla balık avcılığı yapan kişilere yardım eden ve onlarla işbirliği yapan da aynı muameleyi görecektir. Elektroşokla avcılık yapan, balığı alan, satan, ticaretini yapan, yaptıran balık alıcılarının da kooperatifimizle tamamen ilişikleri kesilecektir. Kooperatif üyesi tüm balık alıcıları bu konuda kendi bölgelerini koruma ve kontrol etmekle görevlidir. Aynı şekilde, kooperatifimiz nezdinde ekmeğini kazanmaya çalışan tüm meslektaşlarımızın hepsi de bu konuda görevlidir, onlar da bu tür kişileri gördüklerinde bizlere ya da ilgili kurum ve kolluk güçlerine haber vermekle mükelleftirler, görevlidirler.”

      Kurt, Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi üyesi balıkçıların da yasa dışı faaliyetlerden olan elektroşokla avlanmaya karşı olduklarını vurgularken, bu konuda kamuoyunda ortaya konulmaya çalışılan bazı algısal faaliyetler ile ilgili de bilgiler verdi.

        İlgili kurumlar ve kolluk kuvvetleri ile yaptıkları işbirliği neticesinde Beyşehir Gölü’nde yapılan yasa dışı avcılık faaliyetlerinin karadan, göl üzerinden ve gökyüzünden dronla takip edilerek önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalarda 2017 yılı sonu itibariyle büyük bir başarıya imza attıklarını ve son dönemde elektroşokla avlanmanın gözle görülür şekilde azaldığını görmenin memnuniyetini yaşadıklarını vurgulayan Kurt, “Bu konuda yürütülen çalışmalardaki başarı oranını soracak olursanız yüzde 90 seviyelerindedir. İlgili kurumlarımız ve kolluk kuvvetlerimizle yapılan bu mücadeleye yönelik çalışmaların ortaya çıkan istatistiki verileri de bu konudaki söylemlerimizi doğrulamaktadır. Göreve geldiğimiz günden bu yana yapılan çalışmalarda elektroşokla avlandığı tesbit edilen kişilere ilgili kanunlar nezdinde kolluk kuvvetlerimiz ve tarım teşkilatındaki denetim ekiplerimiz tarafından gerekli cezai işlemler hiç tereddüt edilmeden uygulanmıştır. Bu kişilere bakıldığında, avcılıkla  uzaktan yakından alakası olmayan, farklı meslek gruplarında olan ya da kendisine iş arayan, balıkçı tekneleriyle değil, filika, damboz adı verilen ya da şişme botlarla özellikle kıyılarda sazlık aralarında gizlenmek suretiyle bu işi yapan kişiler olduğunu görmekteyiz. Bunların gerçek balıkçılık yapan kişiler olmadığı gibi, kooperatifimize de üye avcılar olmadıklarını görüyoruz. Zaten, gerçek balıkçı dediğimiz meslektaşlarımızın hepsi de bu tür yasa dışı avlanmaya karşı olup, bunun zararları konusunda da yeterli bilince sahip insanlardır. Kendileri de bu tür avlanmayı gördüğü zaman bizlere ya da ilgili görevlilere bildirmektedirler. Ancak, sanki bu işi yapan insanlar gerçek balıkçılarmış ya da kooperatifimiz üyesi imiş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor ki, bu bizleri ve meslektaşlarımızı derinden üzmektedir. Bu konudaki  gerçek durumu da net bir şekilde ortaya koymak gerekmektedir. Gölde halihazırda elektroşokla avcılık tamamen bitmiş midir, dersek, bunu elbette söyleyemeyiz. Ama, bu konuda ortaya konulan kararlılık ve mücadelenin de getirdiği olumlu neticeleri görmemezlikten gelemeyiz.İnşallah, bu konudaki hedefimiz; gölümüzde bu tür yasa dışı yöntemlerle olan avcılığı zamanla tamamen  bitirmek ya da en asgariye seviyeye indirmektir. Bu konuda vatandaşlarımızdan da özellikle destek bekliyoruz” dedi.

        Kurt, elektroşokla avlanan balıkları vatandaşların satın almamasını da isterken, göl ürünlerinin güvenilir ve bilinir satış noktalarından alınmasının önemine vurgu yaptı, “Elektroşokla avlanan balıkların belli bir pazarı yok. Köy ve mahallelerde kaçak olarak satılabilmektedir, lezzeti de yoktur. Vatandaşımızın satın alırken belki ayırt etmesi zordur ama, dediğimiz gibi güvenilir bilinir yerlerden alınması bu konudaki mağduriyetlerin de önüne geçmek anlamında önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Elektroşokla, Avcılık, Yapanların, Ruhsatı, İptal, Edilecek,
Yorumlar
Haber Yazılımı