Haber Detayı
13 Eylül 2022 - Salı 11:23 Bu haber 5754 kez okundu
 
Beyşehir Geleneksel Çetmi Şeker Fasulyesi Festivali
BEYŞEHİR - Beyşehir'de bu yıl 8’incisi düzenlenen Geleneksel Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesi Festivali renkli görüntülere sahne oldu.
Eğitim-Kültür Haberi
Beyşehir Geleneksel Çetmi Şeker Fasulyesi Festivali

BEYŞEHİR - Beyşehir'de bu yıl 8’incisi düzenlenen Geleneksel Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesi Festivali renkli görüntülere sahne oldu.

Akçabelen Mahallesi’nde, Akçabelen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Akçabelen Mahallesi Muhtarlığı işbirliği ile düzenlenen festivale vatandaşların da katılımı yoğun oldu.

Festivalde davetlilere yörenin coğrafi işaret tescil belgesine sahip kazanlarda pişirilen şeker fasulyesi yemeği ikram edilirken, düzenlenen en güzel fasulye pişirme yarışmasında ise dereceye girenlere ödülleri verildi.

"FASULYEMİZ AKÇABELEN'İN KALKINMASINA DA VESİLE OLACAK"

Festivalde konuşan AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, Çetmi şeker fasulyesinin sofraların lezzeti ve hanelerin bereketi haline geldiğine vurgu yaparak, üreticilere teşekkür etti, “Fasulyemiz Akçabelen’in kalkınmasına da vesile olacaktır.” dedi.

Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır da konuşmasında, eski adı Çetmi olan Akçabelen Mahallesi’nin ismini belediye meclis kararıyla yeniden Çetmi olarak değiştirme kararı aldıklarını bir kez daha hatırlatarak, “Çünkü ben Çetmi’yi sevdim. Soyumu, boyumu sevdim. Bu soy, Allah’u Teâlâ’nın Torosların eteğine Antalya’nın terasını yaptığı, Beyşehir boğazının önünde olan Çetmi’de, Beyşehir Gölünün o ılık ılık esen serin rüzgârlarını en çok burada hissediyorum.

Beyşehir Gölü ve ecdadında kullandığı 8 bin yıldan beri kullanılan, bizim Gembos dediğimiz Antalya’nın ise Demir Kapı dediği yolun güzergâhında Çetmi Fasulye Festivali hayırlı olsun.

Bu bölge insanının hiç birini ayırt etmeden, hiç kimseyi diğerine değişmeden önemle söyleyeceğim şu cümle; Beyşehir ve bölgesinde ki yaşayan boylar ve soylar devletine bayrağına saygılı olup imanını özüyle yaşayanlardır, cümleleriyle tarif ediyorum.

"ÇALIŞKAN, DÜRÜST BU GÜZEL İNSANLARIN FESTİVAL GÜNÜNÜ KUTLUYORUM"

Değerli konuklar hayırlı olsun diyorum. Çetmili kardeşlerim fasulye festivalinin bu yıl 8’incisini yapıyorlar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çalışkan, dürüst, şerefiyle, namusuyla yaşayan güzel insanların festival gününü kutluyorum.” ifadelerine yer verdi.

"SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇOK ÖNEMLİ"

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu da, düzenlenen festivalin sürdürülebilir olmasının önemine vurgu yaparak, “Çünkü bu etkinliklerde istikrar çok önemlidir. Sürdürülebilirlik çok önemlidir. Bunun devam ettirilmesi de özelikle Çetmi fasulyesinin, şeker fasulyesinin pazarının devamlılığı açısından da son derece önemlidir.” ifadelerine yer verdi.

"6 ÜLKEYE İHRACATI YAPILIYOR"

Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kaya ise, yörede yıllardır üretimi yapılan ürünün ata tohumu başta olmak üzere coğrafi iklim, toprak yapısı ve lezzeti gibi özellikleri nedeniyle farklılık meydana getirerek, 2019 yılında coğrafi işaret tescil belgesine kavuştuğunu hatırlattı.

Kaya, “2021 yılında fasulyemiz 6 ülkeye ihracı yapılarak ülkemize ve çiftçimize katma değer kazandırmıştır. Fasulyemiz her geçen yıllarda ulusal ve uluslararası pazarlar da ünü artarak markalaşma yolunda ilerlemektedir” dedi.

"SİZLERLE GURUR DUYUYORUZ"

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı da, “Şuan için biliyorsunuz coğrafi işaretini almış olan 7/24 hiç durmadan çalışan fedakâr cefakâr çiftçi kardeşlerimiz pandemi demedi gece gündüz demedi hak ettiğini aldı. Sizlerle biz gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

"İLÇEMİZİN GURUR KAYNAĞI HALİNE GELDİ"

AK Parti Beyşehir İlçe Başkanı Recep Elkin de konuşmasında, Akçabelen’in ata tohumlarından ürettiği coğrafi işaretle tescilli şeker fasulyesi ile son yıllarda ilçenin gurur ve onur kaynağı haline geldiğini anlatarak, “Emeği geçen herkese ve katılan tüm davetlilere teşekkür ediyorum” dedi.

Büyük Birlik Partisi Konya İl Başkan Yardımcısı İsmail İnlidere de, konuşmasında festivalde Akçabelenli hemşerileriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"ÇETMİ ŞEKER FASULYESİ BAŞKA YERDE YETİŞTİRİLEMEZ"

Çetmi Kültür Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Ali Yıldırım da yaptığı konuşmada, Çetmi Şeker fasulyesinin başka topraklarda yetiştirilemeyeceğine vurgu yaparak, “Ne kadar tarlanız olursa olsun, ne kadar paranız olursa olsun dünyanın hiçbir yerinde Akçabelen Çetmi Şeker Fasulyesini yetiştiremezsiniz. Bu yüzden ki elimizde ki bu cevherin kıymetini bilip, onu iyi pazarlayıp, iyi kullanalım. Burada tabi kooperatifimiz de muhtarlarımızda üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapıyor. Emeği geçen herkese ve tüm üreticilerimize teşekkür ederim.” sözlerini kullandı.

"FASULYEMİZİ DAHA DA KALİTELİ ÜRETMEK HEDEFİNDEYİZ"

Çetmi Muhtarı İsmail Duman da, “Fasulyemiz ata tohumu, bizler atalarımızdan neslimizden bu tohumu nasıl yetiştirip nasıl daha iyi yerlere getirebilmek için elimizden geldiği kadar çaba sarf ediyoruz.

Kooperatifimiz muhtarlığımız sayın siyasi büyüklerimiz aldığımız desteklerden şimdi şu anda kurmuş olduğumuz eleme tesisimiz paketleme tesisimiz her şey hepsi şu anda faaliyete geçmiştir. İnşallah biz bu fasulyeyi daha ileriye daha kaliteli olarak üretmeye devam edeceğiz.” dedi.

Festivale, AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, Büyük Birlik Partisi Konya İl Başkan Yardımcısı İsmail İnlidere SÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Süleyman Soylu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kaya, Akçabelen Mahallesi Muhtarı İsmail Duman, Akçabelen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Metin Ünüvar, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, Çetmi Kültür Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Ali Yıldırım, AK Parti İlçe Başkanı Recep Elkin, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, vatandaşlar ve mahalle sakinleri katıldı.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir, Geleneksel, Çetmi, Şeker, Fasulyesi, Festivali,
Yorumlar
Haber Yazılımı